Restaurangernas bearnaisesås

Detta recept på bearnaisesås är vanligt på restauranger. Bearnaisesåsen serverar man till stekt eller grillat kött.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 4 grovt krossade vitpepparkorn
  • 3 msk vatten
  • 0.5 msk dragonvinäger
  • 3 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk körvel
  • Salt
  • Peppar

Tillagning
Smält smöret i en kastrull på svag värme. När smöret smält så tar man av kastrullen och låter få smöret att svalna något.

Vispa sönder äggulorna i en skål. Finhacka därefter schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med äggulorna och vattnet. Lägg in dragonvinäger under omrörning och låt blandning få sjuda samtidigt som man vispar såsen kraftigt tills den börjar tjockna.

När såsen har börjat tjockna tar man av kastrullen från plattan och ställer den på en fuktad, kall kökshandduk. Vispa därefter ned smöret i såsen, börja med att droppa ned smöret samtidigt som man vispar kraftfullt och när såsen börjar gå ihop med smöret kan man låta smöret sakta rinna ned i kastrullen, fortfarande under kraftig vispning.
När såsen har tjocknat och fått en bra form så tillsätter man persilja, körvel, salt och peppar och rör om . Serverar såsen medan den är varm.