Klassisk bearnaisesås

Detta är ett recept på en vanlig traditionell bearnaisesås som man kan servera till stekt eller grillat kött.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1-2 msk finhackad färsk dragon eller 1-2 tsk torkad dragon
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning
Börja med att smälta smöret i en kastrull på svag värme så att det inte färgas. Krossa vitpepparkornen i en mortel.
Tillsätt vatten, vinäger, schalottenlök och vitpepparn i en liten kastrull. Låt innehållet få koka tills vattnet helt kokat bort. Tillsätt då på nytt 2 msk vatten.

Ställ kastrullen i ett vattenbad i en större kastrull. Se till att vattnet i den större kastrullen är varm, utan att koka.
Tillsätt sedan äggulorna i kastrullen, en äggula i taget och vispa samtidigt. Allteftersom man tillsätter äggulorna och vispar så tjocknar såsen.

När såsen har fått en krämig konsistens så tar man bort den lilla kastrullen från vattenbadet. Ställ såskastrullen på en kall och fuktad kökshandduk så att det inte kommer eftervärme.

Kontrollera att det smälta smöret inte är för varmt. Det ska vara cirka 50-60 grader varmt vilket man kan känna med fingrarna. Det ska bli varmt utan att man bränner sig när man stoppar ned ett finger i smöret.

Häll därefter smöret sakta i såsskålen samtidigt som man vispar kraftig. Fortsätt att vispa såsen en stund efter att allt smör är nedhällt så att inte smöret delar sig från såsen. Fortsätt att vispa tills såsen får en tjock och krämig form. Vispa då ned dragonen och persiljan i såsen.

Servera såsen varm omgående.