Hemlagad bearnaisesås

Detta är ett recept på en god hemlagad bearnaisesås. Servera såsen tillsammans med stekt eller grillat kött.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 msk vinäger
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 äggulor
  • 250 gram skirat smör
  • 1 msk finhackad persilja
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • 1 krm dragon

Tillagning
Börja med att finhacka den gula löken. Krossa därefter vitpepparkornen i en mortel.
Lägg därefter lök, vitpeppar, vinäger och dragon i en liten kastrull. Rör om och koka blandningen tills en tredjedel av vätskan återstår och resten har kokat bort.

Ta av kastrullen från värmen och sila vätskan. Låt sedan bladningen svalna.
Sätt kastrullen i en större kastrull med varmt vatten i. Vattnet ska hållas varmt i den stora kastrullen men det får aldrig koka. Tillsätt äggulorna, ett i taget samtidigt som man vispar kraftfullt. Vispa tills såsen har tjocknat och blivit krämig.

Ta därefter bort såskastrullen från vattenbaden och häll sakta ned smöret i såskastrullen, börja med att droppa i smöret för att sedan låta smöret rinna sakta mär såsen börjar ta form. Vispa kraftfullt under tiden.
Vispa tills såsen har fått en bra konsistens. Krydda såsen med peppar, salt, hackad persilja, finhackad dragon och cayennepeppar.